miercuri, 26 iunie 2013

Ghiocei

Descriere

Firavi si delicati, cu flori albe, ghioceii sunt primii care apar pe piata fiind vestitorii primaverii. Tijele lor de un verde crud, subtiri si sensibile sustin florile in forma de clopotei, ca doua aripi deschise. Desi gingasi, acestia nu rezista prea mult durata lor de viata fiind de aproximativ trei zile.

Simbolistica

Ghioceii sunt cei ce prevestesc primavara fiind simbolul sperantei si bucuriei. Ei sunt asociati rezistentei si curajului deoarece indura asprimea iernii si prevestesc vremea buna ce v-a urma sa vina. Crestinismul asociaza aceasta floare cu smerenia si umilinta fiind un exemplu demn de urmat. Englezii considera ghioceii florile inocentei si cea ce comemoreaza amintirea copiilor morti.

Istorie

Legendele balcanice povestesc despre ghiocei ca au aparut dupa ce mai multi copii au fost alungati de acasa de catre parinti si lasati in viscol. Neavand nici un loc in care sa se adaposteasca ei au murit dar Dumnezeu a hotarat ca trupurile lor sa se transforme in ghiocei. O alta legenda spune ca acestia au aparut in momentul in care Adam si Eva au fost alungati din Rai. Ajunsi pe Pamant si nemaivazant asemenea viscol si ninsoare au incercat sa caute calea de intoarcere in Rai dar nu au mai gasit-o. Atunci ingerul trimis sa ii insoteasca a luat in mana un bulgare de zapada peste care a suflat si s-a transformat in ghiocel. Odata cu aparitia ghioceilor nametii au inceput sa se topeasca si pamantul a cunoscut prima data primavara. Pe data de 2 ianuarie italienii impodobesc statuia Sfintei Fecioare cu ghiocei si ghirlande asociind astfel aceste flori cu puritatea. De-a lungul istoriei ghioceii nu au fost apreciati datorita gingasiei lor ci proprietatilor de vindecare ale acestora. Ei sunt un leac impotriva epilepsiei, problemelor neurologice si neuromusculare dar si impotriva maladiei Alzheimer.

Cod Floral

Ghioceii nu au semnificatii perticularizate fiind intalniti intr-o singura culoare. Acestia nu-si schimba mesajul chiar daca il daruim prietenilor sau persoanei iubite.

Ocazie

Poporul roman obisnuieste sa daruiasca ghiocei la data de 1 Martie alaturi de un martisor pentru a purta noroc pe intreg parcursul anului. Ei mai pot fi oferiti si cu ocazia Sfantului Valentin transmitand mesajele de bine, de sanatate sau de prosperitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu